Izložba fotografija Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, live“

Izložba fotografija Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, live“

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu će biti otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.”.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 21. novembra u Bosanskom kulturnom centru, na mjestu gdje je slavni muzičar održao svoj koncert za vrijeme opsade Sarajeva.

Radi se o prvom javnom izlaganju originalnih fotografija nastalih na koncertu koji je Bruce Dickinson održao u sarajevskom BKC-u krajem 1994. godine.

Bruce Dickinson je pjevač jednog od najvećih heavy metal bendova, Iron Maidena. Karijeru je počeo 1976. godine u engleskom heavy metal bendu Samson, a 1981. godine se pridružuje grupi Iron Maiden. Tokom 1993. godine napušta Iron Maiden da bi se posvetio solo karijeri, a u bend se vraća 1999. godine.

“Godine 1994. bio na solo turneji, a u Sarajevu je nastupio sa pratećim bendom Skunkworks. Bio je to posljednji koncert na turneji kojom je Dickinson promovirao solo album pod nazivom ‘Balls to Picasso’. U to vrijeme, 1994. godine, dolazak pjevača benda Iron Maiden za stanovnike grada je predstavljalo znak morala, pozitivne energije i dozu nade u skori dolazak boljih dana.

Dan nakon koncerta, Bruce i članovi benda napravili su kratak obilazak grada, tokom kojeg su posjetili sirotište. Nakon toga su održali manji nastup u vatrogasnom domu i zabavu za organizatore koncerta – domaćine i vojnike UNPROFOR-a, Sarajevo su napustili idući dan, a do Splita su prebačeni helikopterom UN-a iz baze u Kiseljaku”, podsjeća BKC.

Bruce Dickinson je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, u znak zahvalnosti zbog činjenice da je tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazao solidarnost sa stanovnicima bosanskohercegovačke prijestolnice koje je tada bila pod opsadom srpskih snaga. Priznanje mu je uručeno u povodu Dana grada, 6. aprila 2019. godine.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 21. novembra 2022. u Galeriji BKC-a, u 19:00 sati, a za posjetioce dostupna do 26. novembra (svaki dan od 10 do 20 sati).

20.11.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.