Predstavljena izdanja Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla

Predstavljena izdanja Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla

U Tuzli je 18. i 19. novembra 2022. održana naučna konferencija „OBNOVA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE - 30 GODINA POSLIJE. Društveno-politički i privredni kontekst“, te predstavljena izdanja Centra za istraživanje moderne i savremene historije publikovana u 2022. godini.

Predstavljena su dva broja časopisa Historijski pogledi. Riječ je o stručnom časopisu koji je postigao značajnu međunarodnu reputaciju i jedan je od rijetkih časopisa u Bosni i Hercegovini iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koje je uvršten u međunarodnu bazu Scopus. O časopisu je govorio prof. dr. Izet Šabotić, glavni i odgovorni urednik.

Također su predstavljene i dvije knjige: „Ubijeni i protjerani“ u kojoj prof. dr. Sead Selimović istražuje promjene u etničkoj strukturi stanovništva Bosanskog podrinja od 1991. do 2013. godine, te „Brčko u periodu austrougarske uprave (1878-1918)“, u kojoj Esaf Lević donosi brojne historijske dokumente, uz komentare, o raznim aspektima razvoja Brčkog na prijelazu 19. i 20. stoljeća“.

U okviru konferencije naučnici iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz dostavljene referate naučnika iz Bugarske, govorili su o raznim aspektima razvoja Bosne i Hercegovine nakon stjecanja nezavisnosti 1992. godine. Teme su se odnosile najvećim dijelom na stanje i tok ratova 1990-ih godina, na uzroke rata, ideje o podjeli Bosne i Hercegovine, vojnom planu „RAM“, o diplomaciji, ustroju Armije BiH, logorima za Bosance i Hercegovice na prostoru Srbije 1992-1996., odnosu međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i drugim temama.

19.11.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.