Robert Donia o Karadžićevom naslijeđu kao pobjedi populističkog nacionalizma

Robert Donia o Karadžićevom naslijeđu kao pobjedi populističkog nacionalizma

Američki historičar Robert Donia, pisac knjige o Radovanu Karadžiću i niza drugih znanstvenih knjiga, u intervjuu za zagrebačke Novosti govori o Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, ratovima 1990-ih, genocidu. Kako je bilo moguće mobilizirati ljude u tako krvavi rat? Govoreći o ratnim ciljevima Radovana Karadžića i SDS Donija, između ostalog, kaže:

„Bilo je jasno da SDS teži teritorijalnoj podjeli Bosne, a ne potpunom osvajanju. Srbi lojalni Karadžiću željeli su, prije svega, etničku čistoću. Kao - po viđenju SDS-a - moralno superioran narod, htjeli su živjeti ujedinjeni i sami, bez da ih ugrožavaju i kaljaju narodi koji su ih u prošlosti izdali te nad njima počinili genocid. Naravno, SDS je želio veći dio bosanskog teritorija nego što bi bilo pošteno, što je izgledalo moguće nakon što su srpske snage do svibnja 1992. osvojile oko 70 posto teritorija Republike. Međutim, Karadžić je više puta iskazivao volju da se odrekne dijela teritorija kako bi postigao potpuno razdvajanje od ostalih naroda i da dobije teritorij pod srpskom kontrolom koji bi bio kompaktan te činio cjelinu, odnosno bio strateški održiv.

Srbi lojalni Karadžiću i Hrvati lojalni Tuđmanu i Bobanu dijelili su zajednički ideološki cilj razdvajanja naroda, no njihovi dnevni odnosi bili su diktirani nastojanjima da postignu stratešku prednost“.

Čitav intervju dostupan je Ovdje

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.