Bosnia and Herzegovina. Post-Colonial and Post-Conflict Heritage of a European State

Bosnia and Herzegovina. Post-Colonial and Post-Conflict Heritage of a European State

Institut za historiju Češke akademije nauka i umjetnosti, u saradnji Institutom za filozofiju i Institutom za sigurnosne studije u Pragu, organiza konferenciju „Bosnia and Herzegovina. Post-Colonial and Post-Conflict Heritage of a European State“.

Na konferenciji će učestvovati brojni naučnici iz Evrope (historičari, politolozi, antropolozi, stručnjaci za medije) i prezentirati svoja istraživanja o raznim aspektima prošlosti i sadašnjosti Bosne i Hercegovine. Organizatori najavljuju da ovom konferencijom žele analizirati ključna pitanja Bosne i Hercegovine (kulturno nasljeđe, nacionalizam, multietničku i multikonfesionalu koegzistenciju, suočavanje sa genocidom, modernizacija, evropeizacija) sve to promatrajući u široj historijskoj peskektivi od sredina 19. stoljeća do danas.

Na konferenciji će učestvovati Xavier Bougarel, Radan Haluzík , František Šístek, Zora Hesová, Ivo Goldstein, Ger Duijzings, Mario Katić, Petr Stehlík, Anja Grabovac, Srećko Latal, a na kraju će biti i završna debata sa Martinom Mlinarević, ambasadoricom BiH u Češkoj.

Konferencija se održava u Vila Lanna (V Sadech 1/1, Prague 6, 160 00, Czech Republic), u četvrtak 10. november 2022. od 10:00 do 18:00 sati. Program je dostupan ovdje, a registrirati se možete ovdje.

06.11.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.