U BiH bi mogli kao jedini stanovnici ostati samo članovi Predsjedništva i njihove uže familije

U BiH bi mogli kao jedini stanovnici ostati samo članovi Predsjedništva i njihove uže familije

Veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël François Veyssière uručio je prof. dr. Ivi Goldsteinu francusko državno odlikovanje „Viteza Nacionalnog reda Legije časti“. Goldstein je prvi hrvatski veleposlanik u Francuskoj kojega je ta zemlja odlikovala tim visokim državnim ordenom. Jedan od najplodnijih i najuglednijih hrvatskih povjesničara, Goldstein je bio hrvatski veleposlanik u Francuskoj od 2012. do 2017. godine. U ekskluzivnom intervjuu novom broju Nacionala, govorio je, među ostalim, i o političkoj nestabilnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

“Naravno da strahujem i naravno da treba strahovati”, odgovorio je na pitanje da komentira političke turbulencije u Crnoj Gori i u BiH, gdje Milorad Dodik opet otvoreno najavljuje secesiju, kao i činjenicu da je stanje na Kosovu u blokadi, a Srbija je i dalje ključni faktor nestabilnosti.

Goldstein drži da se “EU i druge zapadne zemlje, prvenstveno Velika Britanija i SAD, trebaju snažnije angažirati na bivšem jugoslavenskom prostoru i u Albaniji”. “Kao prvo”, kazao je, “valja podržavati proeuropske snage u svim zemljama, pogotovo u Crnoj Gori, gdje je taj daleko odmakli proeuropski put doveden u posvemašnju opasnost. Nadalje, Srbiji se jasno mora reći da mora slijediti politiku Bruxellesa ako želi napredovati prema članstvu u EU-u. Dodik mora prestati davati nekontrolirane izjave. Bilo bi jako dobro kad bi se bosanskohercegovačke političke elite konačno pribrale i privele konstruktivnom radu, jer ovako same rade u korist vlastite štete”, kazao je Goldstein, i dodao: “Ako je vjerovati analitičarima koji tvrde da je u posljednjih devet godina Bosna i Hercegovina ostala bez milijun stanovnika, onda je lako izračunati da bi tim ritmom za nekih četvrt stoljeća u njoj mogli kao jedini stanovnici ostati samo članovi predsjedništva BiH i njihove uže familije. Valja paziti i na turbulentnu situaciju u Sjevernoj Makedoniji, čija vlada čini mnogo na svom proeuropskom putu, ali je se neprincipijelno blokira, nekad s jedne, sada s druge strane.”

06.11.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.