Fikret Alić – čovjek iza žice logora Trnopolje

Fikret Alić – čovjek iza žice logora Trnopolje

Međunarodni teatarsk festival – Scena MESS i Dobra knjiga iz Sarajeva obavili su drugo izdanje knjige „Čovjek i fotografija. Fikret Alić – čovjek iza žice logora Trnopolje“ autorice Admire Fazlić. Rječ je o knjizi u kojoj Fikret Alić predstavlja svoje logorske patnje u Keratermu i Trnopolju 1992, te svoja izbjeglička lutanja nakon izlaska iz Trnopolja.

Fikret Alić je čovjek čija je fotografija 5. avgusta 1992. objavljena na naslovnici Time, koja je svijetu definitivno otrkila postojanje koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini. U ovoj knjizi on priča kako je počeo rat u Prijedoru, kako je zarobljen i mučen u Keratermu i Trnopolju. Ovo je priča o o patnjama logoraša, ali i svjedočanstvo o naivnosti i okrutnosti istodobno. Alić pokazuje kako su zločine činili ljudi koji su se poznavali, bili komšije, skupa odrastali, družili se i radili, bili kumovi, trenirali u istim klubovima.

Ovo je i priča o tragičnoj izbjegličkoj sudbini Fikreta Alića. On pokazuje kako su ga zloupotrebljavali pojedini novinari. Alić je prošao tragičnu sudbinu kao izbjeglica (od Travnika i Zagreba do Slovenije i Danske). Suočavao se sa brojnim psihičkim problemima, traumama. Danas je svjedok jednog okrutnog razdoblja bosanskohercegovačke historije.

05.08.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.