Noć u Trnopolju

Noć u Trnopolju

Centar za mlade „ KVART" u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja, Fondacijom Friedrich Ebert i Forumom ZFD organiziraju događaj pod nazivom "Noć u Trnopolju" koji će se održati 5. avgusta 2022. na prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje, iza Doma kulture u Trnopolju kraj Prijedora, sa početkom u 20:30 sati.

„Noć u Trnopolju“ predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju. Tada je na naslovnici Time objavljena fotografija Fikreta Alića iza bodljikave žice u logoru Trnopolje.

Ovaj događaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru, ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno je cilj pokušati razumjeti šta i zbog čega se desilo, koje su to uzročno posljedične veze između događaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te na koji način možemo uticati na njih.

U program su uvodni panel „Logor Trnopolje – istorijski čas“, na kojem će govoriti Edin Ramulić, te panel debate „Kako da pamtimo logore?“ (govore: Nusreta Sivac, Teufik Kulašić, Jusuf Arifagić, Edin Ramulić), izložba Amela Bešlagića „Kolaž sjećanja“ te promocija knjige „Čovjek i fotografija“ Admire Fazlić, o kojoj će osim autorice govoriti Nihad Kreševljaković i Fikret Alić.

04.08.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.