Historija u Stocu

Historija u Stocu

U Stocu su 30. jula 2022, u okviru manifestacije „Slovo Gorčina“ Udruženje za modernu historiju i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu odvojeno predstavili dio svojih naučnih izdanja.

Udruženje je predstavilo bibliografiju časopisa „Slovo Gorčina“ (1973-2019), koju je priredila Isma Kamberović. O važnosti bibliografije je govorio dr. Alija Pirić, dok je predsjednik Udruženja dr Husnija Kamberović ukazao na mjesto ove bibliografije u okviru drugih izdanja i djelatnosti Udruženja za modernu historiju.

Institut je predstavio tri institutska izdanja (historijsku monografiju "Radivojevići-Vlatkovići: vlastela Humske zemlje i Krajine", autora dr. Adisa Zilića, o kojoj je govorio dr. Nedim Rabić; putopisno-memoarsko djelo "Kroz Hercegovinu" Aleksandera Jablonowskog, poljskog historičara iz 19. stoljeća, o čemu je govorio je MA Mehmed Hodžić, dok je dr. Hana Younis predstavila 20. broj časopisa "Historijska traganja"). Promociju je moderirao dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta.

Predstavljanje izdanja Instituta za historiju: Sedad Bešija, Hana Younis, Mehmed Hodžić, Nedim Rabić

Bili su ovo zapaženi događaji u okvru kulturne manifestacije „Slovo Gorčina“. Stolac, bogat historijom, ovime je još jednom pokazao koliko je važno gajiti sjećanja na prošlost. Historijska izdanja Instituta za historiju i Udruženja za modernu historiju promovirana u ovom gradu su također pokazatelj važnosti razvijanja saradnje raznih kulturnih sredina u Bosni i Hercegovini.

31.07.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.