Da li je završen raspad Jugoslavije?

Da li je završen raspad Jugoslavije?

Regionalna Akademija za razvoj demokratije (ADD) iz Srbije i Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Crne Gore, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB), organiziraju Novosadski plenum - Quo Vadis Balkan?

Riječ je o trećem u nizu serije događaja čiji je cilj osnaživanje progresivnih snaga u regionu kroz okupljanje i razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam, krizu demokratije, aktuelnije izazove, suočavanje sa prošlošću i prepreke u pomirenju i demokratizaciji zemalja regiona. Namjera je da se kroz raspravu u plenumu sa relevantnim društvenim akterima podstakne djelovanje progresivnih i demokratskih struktura u regionu – političara, civilnih aktivista, publicista, književnika, istoričara, novinara, umjetnika, nosilaca važnih funkcija, a sve sa ciljem jačanja procesa demokratizacije i evropeizacije kako pojedinačnih zemalja, tako i regona u cjelini.

Plenum će početi tribinom "Aktivizmom protiv fašizacije društva", koja će se održati 14. jula 2022. od 17:00 sati u konferencijskoj sali hotela "Leopold" na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Učesnici u ovom panelu su:

Daliborka Uljarević,

Goran Miletić,

Aleksej Kišjuhas,

Aleksandar Jovanović,

Bojana Selaković.

Balša Božović - moderator.

Da li je završen raspad Jugoslavije?:Latinka Perovic, Tvrtko Jakovina, Husnija Kamberovic Milivoj Beslin

Istoga dana, 14. jula, od 19:00 sati, na otvorenom platou Petrovaradinske tvrđave, će biti i historijski panel "Da li je završen raspad Jugoslavije?", u kojem će sudjelovati:

Latinka Perović, istoričarka, Srbija

Tvrtko Jakovina, istoričar, Hrvatska

Husnija Kamberović, istoričar, Bosna i Hercegovina

Milivoj Bešlin, istoričar, moderator.

Drugoga dana plenuma, petak, 15. jula 2022., od 17:00 stai, na programu je debata "Otvoreni Balkan", a od 19:00 sati panel "Suočavanje sa prošlošću kroz kulturu sećanja i umetnost".

08.07.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.