Nekrolozi Hamdije Kreševljakovića

Nekrolozi Hamdije Kreševljakovića

U izdanju O.Z. „Rekultura“ i U.G. Videoarhiv u Sarajevu je objavljena knjiga Nekrolozi, u kojoj je na jednome mjestu objedinjeno preko 40 tekstova koje je povodom smrti ili povodom sjećanja na kolege i prijatelje tokom svoga života napisao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara Hamdija Kreševljaković.

Knjigu otvara uvodna studija pod naslovom “Bistar, naobražen i čedan”: Znanstveni put i razvoj Hamdije Kreševljakovića (1888–1959) koju je napisao Amer Maslo. Unutar knjige se nalaze tekstovi Hamdije Kreševljakovića koje je napisao o, između ostalih: Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Tadiji Smičiklasu, Hamzaliji Ajanoviću, šejhu Sejfudinu Kemuri, Mileni Mrazović, Šefiki Bjelevac, Musi Ćazimu Ćatiću, Vjekoslavu Klaiću, Julijanu Jeleniću, Muhamedu Enveri Kadiću, Fehimu Spahi, Ćiri Truhelki, Mehmedu Handžiću. Knjigu zatvara pogovor Nihada Kreševljakovića.

Knjiga Nekrolozi je treća knjiga objavljena u suradnji O.Z. „Rekultura“ i U.G. Videoarhiv. Prethodno je 2020. godine objavljeno novo izdanje knjige Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave : (1878-1918), dok je prošle godine objavljeno i novo izdanje knjige Sarajevo u doba okupacije Bosne 1878.

Izvodi iz recenzije:

Knjiga predstavlja odar sjećanju velikog historičara Bosne i Hercegovine na ljude koje je sretao i sa kojima je komunicirao, često i surađivao, a u najmanju ruku intenzivno ih čitao i od njih učio, te istovremeno funkcionira i kao mali prozor u prošlost za nove generacije koje iz ovog informatičkog vremena dobijaju šansu da pogledaju kako se živilo i stvaralo u ne tako davnim, a opet tako različitim vremenima. (Dženan Dautović, historičar, Univerzitet u Tuzli)

Ovo je jedinstvena antologija u kojoj su prikupljena biografska sjećanja, karakterni uvidi i nepoznati fragmenti iz života pojedinih osoba. Hamdija Kreševljaković tako otkriva malo poznatu stranu svake ličnosti o kojoj piše, a koji su činili važan krug njegovih poznanika. Kreševljakovićevi spisi se također odlikuju ne zanemarivom stilskom i literarnom vrijednošću zbog čega su i kod šire čitalačke publike nailazile na veliki odziv zadržavši do danas značajnu popularnost. Posebno bih istakao vrijednost uvodne studije koja po svojoj biografskoj obuhvatnosti i informacijama koje se u njoj po prvi put obznanjuju javnosti nadilazi priređivačku namjenu i zaslužuje da bude publikovana u odgovarajućoj naučnoj publikaciji. Pored toga, može se reći da je prigodna uvodna studija i dostojan nekrolog jednom od najvećih bosanskohercegovačkih historičara Hamdiji Kreševljakoviću. (Nedim Rabić, historičar, Univerzitet u Sarajevu)

Knjiga pred nama predstavlja novitet u bosanskohercegovačkoj publicistici s obzirom na to da se radi o djelu koje po svom pristupu i sadržaju rijetko susrećemo. Iako je riječ o prigodnim tekstovima kojima dominira subjektivna percepcija života pojedinca, stranice ove knjige obiluju interesantnim podacima, anegdotama i pričama iz svakodnevnog života, što ih čini u isto vrijeme korisnim za profesionalne istraživače prošlosti, ali i zanimljivim štivom za širi čitalački auditorij. Svakako, ne treba zanemariti ni vrijednost uvodne studije koja predstavlja najznačajniji, dosad objavljen tekst o autoru nekrologa Hamdiji Kreševljakoviću. (Ajdin Muhedinović, historičar, Univerzitet u Sarajevu).

06.07.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.