Lopta je okrugla

Lopta je okrugla

Izdavačka kuća „Srrednja Europa“ iz Zagreba je objavila knjigu „Lopta je okrugla jer je takav propis: povijest nogometne organizacije“ autora Vladimira Ivete. Knjiga daje prikaz i analizira razvitak nogometne strukture prvenstveno kroz razvoj nogometnih organizacija, njihovog ustrojstva, djelovanja i normi. Knjiga pokazuje kako su počeci nogometa kakvog ga poznajemo ovisili o tome da se postigne dogovor o jedinstvenim pravilima po kojima će sudionici konsenzusa igrati nogomet.

Nagli porast masovnosti jedinstvenog nogometa, njegove popularnosti i broja klubova i igrača, te njegovo širenje izvan britanskog otočja utjecali su na postanak čvrste strukture nogometne organizacije. Nogomet je postao sve složeni9ji i bilo je potrebno regulirati sve brojniju materiju. S obzirom na veliki interes javnosti, a od druge polovine dvadesetoga stoljeća i sve više novca koji se “vrti” oko nogometa, ta su pravila trebala biti jasna i nedvosmislena te predvidjeti i normirati što je više okolnosti.

“Kroz prizmu elemenata raznih znanosti, raznorodnih objavljenih i neobjavljenih izvora te primjereno odabrane literature, ova knjiga donosi niz zanimljivih i važnih saznanja o razvoju nogometne igre i svemu što ju je pratilo na organizacijskom planu od 19. stoljeća do današnjih dana.” (iz recenzije doc. dr. sc. Stipice Grgića)

“Knjiga je namijenjena širokom krugu čitatelja: od nastavnika, znanstvenika i studenata te stručnjaka zaposlenih u sustavu sporta, do svih onih koji jednostavno žele pročitati i naučiti nešto novo o sustavu nogometa na jedan poseban i čitateljima prilagođen način.” (iz recenzije izv. prof. dr. sc. Vanje Smokvine)

Vladimir Iveta diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao tajnik Hrvatskog nogometnog saveza. Član je Pravne komisije UEFA-e, predsjednik Povjerenstva za sustav natjecanja te član Komisije za razvoj sporta Hrvatskog olimpijskog odbora. Član je Upravnog vijeća Nogometne akademije HNS – ustanove za obrazovanje odraslih. Vanjski je član Centra za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Autor je više znanstvenih i stručnih članaka, te suautor, s Marijetom Rajković Iveta, znanstvene monografije Oni koji noću ustaju iz groba: vampiri od lokalnih priča do popularne kulture (Srednja Europa, Zagreb 2017).

Predmet njegovih interesa su povijest nogometa te španjolska pravna, politička i kulturna povijest 20. stoljeća.

Izvor: Srednja Europa.

05.07.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.