Šta su pravi uzroci Prvog svjetskog rata?

Šta su pravi uzroci Prvog svjetskog rata?

Oxford University Press je objavio knjigu „Misfire. The Sarajevo Assassination and the Winding Road to World War I“ (autor Paul Miller-Melamed). Knjiga smješta Sarajevski atentat u širi istorijski kontekst, sintetizira najnovija saznanja o Sarajevskom atentatu i nastanku Prvog svjetskog rata, te koristi materijale iz Srbije i Balkana o historiji i sjećanju na atentat.

U knjizi se nudi novo tumačenje Sarajevskog atentata i porijekla Prvog svjetskog rata stavljajući fokus na Balkan i predratni period. Kada je riječ o atentatu dosad je bilo uobičajeno da se navodi kako je nadvojvoda Franc Ferdinand, prijestolonasljednik Habsburškog carstva, ubijen je 28. juna 1914. godine u Sarajevu, te da je trideset dana kasnije, nadvojvodin stric, car Franc Jozef, objavio rat Kraljevini Srbiji, izazvavši lančanu reakciju evropskih sila koje su ušle u Prvi svetski rat.

U „Misfireu“, Paul Miller-Melamed pripovijeda historiju Sarajevskog atentata i porijekla Prvog svjetskog rata iz perspektive Balkana. Umjesto da se fokusira na pucanj pištolja Gavrila Principa ili da pojača mitologiju koja je nastala oko ovog čina, Miller-Melamed ugrađuje incident u dugoročne uslove na Balkanu koji su doveli do političkog ubistva. On tako osvjetljava središnji značaj bosanske krize i balkanskih ratova s početka dvadesetog stoljeća za evropsku politiku moći, dok objašnjava kako su Srbi, Bosanci i habsburški lideri pregovarali o svojim pozicijama u sve opasnijem geopolitičkom okruženju. Uprkos nepostojanju dokaza koji bi zvaničnu Srbiju povezivali sa zavjerom za ubistvo, Miler-Melamed pokazuje kako je ona prešla u diplomatsku krizu za koju se pokazalo da je evropski državnici nisu u stanju reiešiti mirnim putem.

Upoređujući ogromnu disproporcionalnost između jednog smrtonosnog čina i čina rata koji je ostavio deset miliona mrtvih, u ovoj knjizi se tvrdi da pravi uzroci svjetskog rata leže u "civiliziranoj" Evropi, a ne u političkom ubistvu o kojem se beskrajno raspravlja.

Izvor: Oxford University Press.

22.06.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.