Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

U srijedu 22. juna 2022. na Prvom programu HRT u 20:10 bit ce prikazan film „Dnevnik Diane Budisavljević“, dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević. Priča je to o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata koja je pokrenula akciju u kojoj je iz logora spašeno više od deset hiljada djece.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijetla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njezin suprug, poznati zagrebački liječnik Julije Budisavljević.

U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od deset tisuća djece. Zbog političkog prevrata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene do današnjih dana.

Knjigu o Diani Budisavljević je napisala Nataša Mataušić. Knjiga je objavljena i u Zagrebu i u Beogradu

U filmu glume Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Areta Ćurković i drugi. Scenaristice su Dana Budisavljević i Jelena Paljan, a urednica Lada Džidić Barić.

Film Dnevnik Diane Budisavljević snimljen je 2019. godine.

Izvor: HRT.

Odjeci: historiografija.hr

22.06.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.