Novi broj časopisa Tragovi

Novi broj časopisa Tragovi

Tragovi su časopis kojeg je 2018. pokrenulo Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj. Časopis izlazi dvaput godišnje i po svom karakteru je multidisciplinaran i interdisciplinaran, pa objavljuje radove iz raznih područja društvenih i humanističkih znanosti, kao što su: povijesne znanosti, političke znanosti, sociologija, filozofija, lingvistika, povijest umjetnosti, ekonomija, etnologija, antropologija, međunarodni odnosi, područne studije i dr. Fokus časopisa je na srpskim i hrvatskim temama u suvremenosti i prošlosti.

U najnovijem broju (1/22) Vinko Korotaj Drača piše o zločinima nad srpskim (i drugim "nelojalnim") stanovništvom u Zadru 1990. godine; Stevan Kostić (novinar Oko RTS) piše o Savi Šumanoviću (čime obilježavamo 80-godišnjicu strijeljanja ovog fenomenalnog slikara, žrtve ustaškog terora); Marko Kovacevic o oblikovanju identiteta i uloga kroz aktivnosti u UN-u na slučaju Hrvatske i Srbije, kao i Miljenko Antić koji analizira je li Hrvatska bila uspješnija (ili manje uspješna) u ekonomskom smislu dok je bila u Jugoslaviji u odnosu na sada.

U rubrici: "Iz Arhiva Srba u Hrvatskoj", Zvezdana Ostojić objavljuje iskaze sudionika zbjega na Baniji 1943, koji su snimljeni za dokumentarni film o tom događaju (snimljen 1983.) a sada su pohranjeni u Arhivu. Objavljujemo i sjećanje - napisano specijalno za Tragove - Mihaela Sobolevskog na dane kada je Institutom za historiju radničkog pokreta upravljao Franjo Tuđman.

Tu su, nažalost, i četiri nekrologa: Đorđe Matić ( Djordje Matic ) piše o Borivoju Dovnikoviću Bordi; Jasna Dragovic Soso o Stevanu K. Pavloviću; Nikola Petković o Igoru Mandiću a Dejan Djokić o Ljubinki Trgovčević-Mitrović (Buba Trgovcevic).

Tragovi objavljuju i esej/prikaz Nade Beroš o knjizi Dragana Damjanovića o Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu; te prikaze triju ostalih knjiga (autori prikaza su Petar Markuš, Ajdin Muhedinović i Ivana Drmić, a autori knjiga Anita Buhin, Tina Filipović, Sonja M Dujmović i Dane Pavlica).

Čitav broj dostupan ovdje.

21.06.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.