Ekrem Ajanović. Od realke do znanstvenika

Ekrem Ajanović. Od realke do znanstvenika

Knjiga „Ekrem Ajanović. Od realke do znanstvenika“ autora Kemala Ljevakovića bit će promovirana u petak 03.06.2022., početkom u 17 sati u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj. O knjizi će govoriti Husnija Kamberović, Edina Vejo, Hasan Žutić, Jusuf Mehić, Osman Brka, Irfan Ljevaković, Kemal Ljevaković i Mesud Ajanović. Riječ je o knjizi u kojoj je autor ppnudio biografiju Ekrema Ajanovića, promatrajući ga u kontkstu vrijemena u kojem je živio, a historijat porodice pomaže da se razumije ne samo historijski bacground nego već na samom početku zaviri u psihološki karekter čovjeka koji je u svojoj karijeri bio: sin, muž, otac, ljekar, profesor, političar.... Ljevaković je u ovoj knjizi „našao mjeru“ po kojoj je vagao Ajanovićev doprinos razvoju društva u kojem je živio.

Ljevaković je ovom knjigom dosegnuo sve daleke staze iz života Ekrema Ajanovića. Pokazao je njegov životni put, školovanje, odnose sa članovima porodice, i pokazao miran i skladan porodični život. Ljevakovićevi opisi su zasnovani na argumentima, ali i puni emocija i pokazuju bračnu toplinu koja se održavala pune 53 godine braka. Ispunjen porodični život, putovanja i profesionalna karijera oslikavaju Ekrema Ajanovića kao kompletnu ličnost. Specijalizacija, a potom doktorat iz medicinskih nauka, otvorili su Ekremu Ajanoviću vrata za dalje profesionalno napredovanje.

Ekrem Ajanović se počekom 1990-ih aktivno uključio u političke procese, ušao u Skupštinu BiH, te se u vrijeme rata 1992-1995. posebno isticao svojim angažmanom. Bio je upravnik Ratne bolnice u Tešnju, a poslije rata i ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. „Let na dva krila je sigurniji i plodonosniji“, s pravom tvrdi Ljevaković kada opisuje Ajanovićevu akademsku i političku aktivnost. Aktivno politički djelujući, Ajanović nije zapostavio svoju profesuru na Unverzitetu u Tuzli. Uz to, bio je predsjednik Komisije Matičara za osnivanje Zdravstvenog fakulteta u Zenici. Uz sve to, bavi se naučnim istraživanjima.

Preminuo je 14.04.2018., u 78 godini života.

02.06.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.