Medicina bez granica: zdravlje i liječenja u osmanskoj Bosni

Medicina bez granica: zdravlje i liječenja u osmanskoj Bosni

Bošnjački institut – Fondacije Adila Zulfikarpašića, York University Toronto i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke organiziraju međunarodni naučni simpozij „Medicina bez granica: zdravlje i liječenja u osmanskoj Bosni = Medicine without Borders: Health and Healing in Ottoman Bosnia and Beyond“, koji će se održati u Sarajevu od 2. do 4. juna 2022. godine.

Naslanjajući se na recentna istraživanja historije medicine u okviru Osmanskog carstva, simpozij ima za cilj povezati interdisciplinarnu grupu naučnika koji direktno ili indirektno istražuju teme medicinskih teorija i praksi u pred modernom dobu, uključujući i povezane teme poput integrativne medicine, opće kulture zdravlja i liječenja, te razmjene medicinskih i farmaceutskih znanja i praksi preko carskih, društvenih, vjerskih, rodnih i regionalnih granica.

U dva radna dana simpozij je podijeljen u četiri panela: Osmanska medicina u teoriji i praksi, Medicinska praksa u osmanskoj Bosni, Ezoterična medicinska praksa i Biljke i travarstvo u medicinskoj praksi.

Detaljan program možete pogledati na web stranici Bošnjačkog instiututa.

30.05.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.