Historičari protiv revizionizma

Prvog dana Ljetne škole za studente, koja se održava u Beogradu od 27. februara do 4. marta 2020., predavanje je održao prof. dr. Tvrtko Jakovina sa Sveučilišta u Zagrebu. U svom predavanju prof. Jakovina je govorio o jugoslavenskoj diplomaciji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina, te o vanjskopolitičkoj i unutrašnjopolitičkoj sceni u Jugslaviji uoči raspada zemlje. Poseban akcenat je stavio na afere koje su vezane za jugoslavenske diplomate, te je ukazao odnos svjetskih sila prema Jugoslaviji početkom 1990-ih godina.

U nastavku Škole predavanje će držati još prof. dr. Ger Duizings, prof. dr. Husnija Kamberović i prof. dr. Dubravka Stojanović, a studenti će također prezentirati svoja istraživanja o odnosu pojedinih historiografija u postjugoslavenskim zemljama prema ključnim temama vezanim za ratove tokom 1990-ih godina (kako se definiraju ratovi, ključni ratni događaji, ratno nasljeđe i kako se ratovi predstavljaju u udžbenicima historije).

Ljetna škola se organizira u okviru projekta "Ko je prvi počeo?: Istoričari protiv revizionizma" koji realizira Udruženje KROKODIL, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.